logo

Corona Lokaal | Wiki

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


vaccins

Vaccins

– door kalahiri, laatst bijgewerkt: 24-02-2021

Een vaccin traint het eigen afweersysteem om het virus snel te kunnen verslaan als je besmet mocht raken. Deze 'training' gebeurt door het lichaam bloot te stellen aan een onschadelijk maar kenmerkend stukje van het virus. Voor het coronavaccin zijn dat de 'uitsteeksels' op het virus.

Hoe goed werken de vaccins en wat zijn de bijwerkingen:

Als ons lichaam met een nieuw virus in contact komt, heeft het afweersysteem nog geen idee hoe dat virus onschadelijk gemaakt moet worden. Terwijl het lichaam dat aan het ontdekken is, gaat kostbare tijd verloren waardoor mensen (ernstig) ziek kunnen worden en soms zelfs overlijden.

Met een vaccin wordt het afweersysteem zodanig getraind dat als het nieuwe virus zich laat zien, er gelijk ingegrepen wordt, nog voordat het virus de kans krijgt mensen (ernstig) ziek te maken.

Trainen

Het trainen gebeurt met het meest kenmerkende deel van het virus, de uitsteeksels. Deze uitsteeksels, ook wel de 'spikes' of het spike-eiwit genoemd, zijn de sleutel van het virus waarmee het onze cellen infecteert. Maar de uitsteeksels zijn ook de punten waar het afweersysteem op aangrijpt om het virus onschadelijk te maken.

De vaccins tegen het coronavirus bevatten specifiek dat deel van de genetische code van het virus om die uitsteeksels te maken. Na het inenten in de bovenarm nemen een aantal lichaamscellen die genetische code op en gaan zelf die uitsteeksels op hun celwand maken. Die uitsteeksels doen daar verder niets en kunnen zichzelf ook niet vermenigvuldigen, maar het afweersysteem merkt deze vreemde 'indringer' wel op en komt in actie om antistoffen te maken.

Deze reactie van het afweersysteem is vaak merkbaar omdat mensen zich een paar dagen een beetje grieperig kunnen voelen. Dat is op zichzelf dus een goed teken, omdat het afweersysteem merkbaar aan de slag is gegaan.

Nieuwe techniek of traditioneel

Op dit moment zijn er twee manieren om de genetische code voor de uitsteeksels in een een lichaamscel te krijgen. De vaccins van Pfizer en Moderna gebruiken een nieuwe, moderne techniek. Zij verpakken de genetische instructies om de uitsteeksels te maken in vetbolletjes. Die vetbolletjes worden na inenting door lichaamscellen opgenomen, waarna de instructies door de cel worden uitgevoerd en de uitsteeksels worden gemaakt.

De vaccins van AstraZeneca en Jansen zijn traditionelere vaccins. Bij deze vaccins wordt het stukje genetische code voor de uitsteeksels in een ander, onschadelijke gemaakt virus verpakt. Zo gebruikt AstraZeneca een onschadelijk gemaakt virus dat in chimpansees een verkoudheid veroorzaakt.

Virussen zijn handig in het binnendringen van lichaamscellen en van die eigenschap wordt hier gebruik gemaakt. Met het binnendringen van een cel door het onschadelijke chimpansee-virus, wordt ook de genetische code voor de uitsteeksels van het coronavirus in de cel gebracht. Vervolgens gaat ook hier de eigen lichaamscel aan de slag om de uitsteeksels van het coronavirus te produceren.

Brondocumenten:


Paginahulpmiddelen