logo

Corona Lokaal | Wiki

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


rioolwatermetingen:vroegsignaal

Rioolwatermetingen als vroeg signaal

– door kalahiri, laatst bijgewerkt: 28-10-2020

Eén van de redenen om in het rioolwater de virusdeeltjes te gaan meten is omdat je dan sneller weet of er veel besmettingen zijn. Je hoeft immers niet te wachten totdat mensen naar de GGD gaan voor een afspraak. Sowieso ben je niet afhankelijk of mensen zich laten testen, want naar de wc gaat iedereen. Je zou dus al vroeg een trend kunnen oppikken in het aantal besmettingen. Althans, dat is de theorie.

Om te bekijken hoeveel eerder de rioolwatermeting is dan de testuitslag bij de GGD, ben ik op zoek gegaan naar het moment in een gemeente dat een eerste positieve test werd gemeld. Omdat de rioolwatermetingen pas in september op stoom kwamen, is dat nog niet zo makkelijk. Veel gemeenten hadden op dat moment al lopende besmettingen, zodat geen begin meer kon worden vastgesteld. Maar toch zijn er wel enkele gevonden.

Schiermonnikoog

Zo zie je hier het voorbeeld van Schiermonnikoog. De bovenste grafiek is van de rioolwatermetingen, de onderste van het aantal positieve testen. Het prettige van Schiermonnikoog is dat je zeker weet dat de gemeentegrenzen exact samenvallen met de grenzen van de rioolwaterzuivering. Dat is in de meeste gemeenten niet zo.

Zoals je in de figuur kan zien heeft het rioolwater drie besmettingspieken geconstateerd. Op 22 september had iemand het virus, maar die persoon is niet naar de GGD gegaan. Op 15 oktober slaat de rioolwatermeting weer uit. Vervolgens is er een positieve testuitslag op 19 oktober in de onderste grafiek. Het rioolwater wist dus vier dagen eerder dan de GGD dat er een besmetting was. Op 22 oktober is nog een derde piek en op 23 oktober nog een positieve test. Mogelijk horen die bij elkaar wat zou betekenen dat het rioolwater maar één dag eerder is.

Enkele dagen

Op deze manier heb ik nog vijf gemeenten gevonden waar zo'n eerste besmetting te zien was en kon een relatie gelegd worden tussen het rioolwater en de testen bij de GGD. Soms gaf het rioolwater helemaal geen uitslag. In de andere gevallen was het rioolwater tussen de één en vier dagen eerder dan de GGD.

Daar komt nog iets bij. De grafiek geeft de rioolwatermeting op de dag van de meting, maar de positieve test van de GGD staat op de dag dat de testuitslag is gepubliceerd. Rioolwatermetingen worden gemiddeld met een week vertraging gepubliceerd. Dat zou betekenen dat op basis van gepubliceerde gegevens de GGD de trend enkele dagen eerder toont dan de rioolwatermetingen.


Paginahulpmiddelen