logo

Corona Lokaal | Wiki

Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


positieve_testen

Positieve testen

– door kalahiri, laatst bijgewerkt: 16-10-2020

Corona-lokaal rapporteert dagelijks de nieuw gemelde positieve testen, zowel voor heel Nederland als per gemeente. De cijfers zijn afkomstig van het RIVM. Toch kunnen de getallen verschillen met die op andere sites of bij verschillende media.

Cijfers kunnen verschillen

Wie de dagelijkse berichtgeving over het aantal positieve testen volgt, is het misschien opgevallen dat de genoemde aantallen bij andere media soms verschillen. Zo meldt de NOS op 13 oktober 7393 positieve testen, terwijl u hier op de site het aantal van 7378 leest. De verschillen zijn klein, maar wat is de verklaring hiervoor?

Het RIVM publiceert sinds enige weken een extra bestand met dagtotalen. Het opvallende daarbij is dat de dagtotalen die het RIVM daarin publiceert niet overeenkomen met de dagtotalen die je op basis van de andere RIVM-bestanden kan uitrekenen. Het RIVM publiceert dus twee verschillende werkelijkheden. Hoe kan dat?

Correcties en dubbeltellingen

De verklaring hiervoor is dat het RIVM in het nieuwe bestand elke dag weer de oude aantallen aanpast. Zo was het dagtotaal dat het RIVM op 12 oktober meldde '6854 positieve testen', maar op 13 oktober is dat dagtotaal van 12 oktober met 10 verlaagd naar 6844. Deze correcties werken door in de dagtotalen van latere dagen, waardoor het dagtotaal van vandaag dus ineens afwijkt van het werkelijke dagtotaal.

Ter illustratie: De NOS publiceerde over de week van 7 tot en met 13 oktober dagelijks het aantal positieve testen. Dat waren achtereenvolgens 4996 op 7 oktober, 5831 op 8 oktober, en daarna 5983, 6504, 6378, 6854 en op 13 oktober 7393. Opgeteld over zeven dagen is dat 43939. Maar in het weekrapport van het RIVM wordt als totaal 43909 genoemd. Er is dus door die dagelijkse wijzigingen in het bestand bij de NOS een dubbeltelling van 30 testen ontstaan.

Om deze dubbeltellingen te voorkomen gebruikt deze site niet het nieuwe bestand maar rekent de dagtotalen zelf uit op basis van de reguliere bestanden van het RIVM.


Paginahulpmiddelen