Let op
Het aantal positieve testen is lager vanwege de sluiting van teststraten op zondag en een deel van de maandag. Dit zal de cijfers over het aantal positieve testen één à twee weken beïnvloeden.
Positieve testen
De cijfers over het aantal positieve testen op deze site zijn afkomstig van het RIVM.
Het is u misschien opgevallen dat de genoemde aantallen bij andere media soms verschillen. Zo melden sommige media 5.048 positieve testen, terwijl u hier op de site het aantal van 5.011 leest. De verschillen zijn klein, maar in het getal 5.048 zit een bepaalde mate van dubbeltelling.
Het RIVM publiceert sinds het najaar van 2020 een extra bestand met dagtotalen. Deze nieuwere dagtotalen zijn altijd hoger dan de dagtotalen die je op basis van de andere RIVM-bestanden kan uitrekenen. In deze nieuwere dagtotalen zit namelijk een bepaalde mate van dubbeltelling.
De nieuwe dagtotalen worden in de dagen erna altijd weer naar beneden bijgesteld. Zo meldde het RIVM op 12 oktober '6854 positieve testen', maar op 13 oktober werd dat dagtotaal van 12 oktober met 10 naar beneden bijgesteld naar 6844.
Door de manier waarop het RIVM deze bijstelling doet, gaat het dagtotaal van 13 oktober juist weer met 10 omhoog. Die 10 zat dus zowel op 12 oktober in het dagtotaal als op 13 oktober in het dagtotaal.
Om deze dubbeltellingen te voorkomen, gebruikt deze site de nieuwere dagtotalen niet, maar rekent de dagtotalen zelf uit op basis van de reguliere bestanden van het RIVM.
Ziekenhuisopnames
De gegevens over ziekenhuisopnames komen van de ziekenhuizen zelf via Stichting NICE en het LCPS.
De grafiek geeft het aantal ziekenhuisopnames weer per dag dat de ziekenhuisopname daadwerkelijk plaatsvond. De ziekenhuisopnames van de laatste paar dagen per gemeente zijn nog niet volledig en worden in de dagen daarna nog aangevuld. De grafiek voor heel Nederland is wel direct compleet. De grafieken worden dagelijks bijgewerkt.
Twee ziekenhuizen (het Flevoziekenhuis in Almere en de Tergooiziekenhuizen in Hilversum) leveren om technische redenen vooralsnog geen gegevens aan. In die regio's zal daarom de grafiek met ziekenhuisopnames lager uit vallen dan verwacht mag worden.
Rioolwatermetingen
Op de kaart kan je de rioolwatermetingen van het RIVM zichtbaar maken. Als je dat onder de kaart aanvinkt, verschijnt er ook een extra grafiek met de waarden van de rioolwatermetingen. Door op een cirkeltje op de kaart te klikken, worden de meetwaarden van dat punt in de grafiek weergegeven. Er worden op dit moment metingen gedaan bij rioolwaterzuiveringen.
De meting geeft het gemiddeld aantal virusdeeltjes (RNA) per milliliter over 24 uur weer. Een groot deel van de besmette mensen heeft ook virusdeeltjes in de ontlasting. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is daarom een maat voor het aantal besmette personen in de regio van de rioolwaterzuivering. Het is de bedoeling dat met de rioolwatermetingen de trend eerder zichtbaar wordt dan met de testen.
Het RIVM heeft op 3 november een nieuw systeem met metingen gepubliceerd. Die metingen beginnen voor alle waterzuiveringen op 7 september. Oudere metingen zijn nu niet meer beschikbaar, waardoor het vergelijken met bijvoorbeeld de eerste golf niet meer mogelijk is. De meetwaarden van het RIVM zijn voor de grafiek allemaal door 100.000.000.000 gedeeld om de grafiek leesbaar te houden.
De kleur van de locatie is een maat voor het aantal virusdeeltjes. De kleur verloopt afhankelijk van de meting van wit ( nul virusdeeltjes ) via geel en oranje naar rood. De schaal van de kleuren kan nog worden aangepast als er meer metingen komen en we meer weten wat de betekenis van die metingen in de praktijk is.
In de grafiek voor heel Nederland kunnen er in de laatste dagen nog (grote) wijzigingen optreden als meer metingen worden toegevoegd door het RIVM. Als er voor een dag van minder dan 60% van de rioolwaterzuiveringen de meetwaarden binnen zijn, wordt die dag (nog) niet in de grafiek getoond.
De rioolwatermetingen worden per locatie meestal eens per week uitgevoerd. Het bestand met metingen wordt (vrijwel) dagelijks door het RIVM bijgewerkt als er nieuwe metingen beschikbaar zijn.
Informatie
Op deze website vind je de actuele informatie over de verspreiding van het virus per gemeente in Nederland. De informatie wordt dagelijks geactualiseerd en is samengesteld uit de dagelijks gepubliceerde gegevens van het RIVM en de ziekenhuizen via stichting NICE en het LCPS.
Voeg deze pagina toe aan je favorieten met de toetsencombinatie 'CTRL-D' of sleep de pagina met je muis naar je favorietenmap.
Op de kaart kan je de rioolwatermetingen van het RIVM zichtbaar maken door dat onder de kaart aan te vinken. De rioolwatermetingen worden eens per week op dinsdag door het RIVM geüpdatet.
In de grafieken worden soms negatieve waarden weergegeven. Die zijn het gevolg van administratieve correcties bij het RIVM.
Broncode van dit project vind je op github en is vrij te gebruiken. Alle afbeeldingen op deze website zijn vrij te gebruiken zonder dat bronvermelding noodzakelijk is. De gegevens zijn van het RIVM / stichting NICE.
het is mogelijk om de interactieve kaart op je eigen website te plaatsen. Neem hiervoor de
volgende code op in je webpagina: <iframe height="416" width="400" src="https://www.corona-lokaal.nl/coronakaart.nederland.corona-lokaal.nl.php" title="Coronakaart Nederland">
De cijfers per gemeente die deze site gebruikt zijn als CSV-bestand hier op te halen.
Voor vragen of opmerkingen ben ik bereikbaar via e-mail: reinout@corona-lokaal.nl of via twitter @kalahiri.
Favorieten
Voeg deze pagina toe aan je favorieten met de toetsencombinatie 'CTRL-D' of sleep de pagina met je muis naar je favorietenmap.
Vaccineren
Nederland is op 6 januari begonnen met vaccineren. Het RIVM geeft dagelijks een inschatting van het aantal prikken (doses) dat bij de priklocaties is gebruikt. Zij baseert zich hierbij op het aantal afgeleverde doses. Het RIVM kan niet zeggen hoeveel prikken daadwerkelijk ook gegeven zijn.
In de laatste update van 25/2 zouden 1.169.302 doses gebruikt zijn. Dat zou voor 6,7% van de bevolking een prik zijn. De Oxford Universiteit in Engeland houdt wereldwijd bij hoe snel het vaccineren gaat. Zij rapporteren dat op 24/2 het EU gemiddelde 6,6% is.
Mensen hebben voor een complete vaccinatie twee prikken nodig. Vanaf 27 januari hebben de eerste gevaccineerden hun tweede prik gekregen. Het RIVM kan op dit moment geen onderscheid maken tussen het aantal prikken en het aantal personen. Maar omdat de tweede prik drie tot vier weken na de eerste prik gegeven wordt en omdat bekend is hoeveel personen er drie tot vier weken geleden hun eerste prik hebben gehad, kan een schatting gemaakt worden van het aantal personen dat volledig is ingeënt.
Naar schatting hebben 638.869 personen één prik gehad en zijn er 265.217 personen volledig ingeënt (twee prikken).
Zoomfunctie
Aantal dagen inzoomen:
(tussen 2 en 200 dagen)
Corona Lokaal | Groningen
Update vaccinaties van 25/2:
- 1.169.302 berekende prikken volgens rekenmethode RIVM. Een toename van 56.766 sinds gisteren.
- 891.621 gemelde prikken bij GGD en ziekenhuizen maar zonder verpleeghuiszorg.
- 265.217 personen volledig ingeënt met twee prikken (schatting).
Nieuwe meldingen afgelopen 24 uur uit het landelijk overzicht van 25/2:
- 5.011 nieuwe positieve testen
- 196 nieuwe ziekenhuisopnames
- 29 nieuwe IC-opnames
- 32 nieuwe overlijdens
Er liggen 1887 mensen met COVID in het ziekenhuis (4 meer dan gisteren), waarvan 526 op de IC.
Gemeenten met hoogste aantal nieuw gemelde positieve testen per 100.000 inwoners in de afgelopen zeven dagen:
De Amerikaans toezichthouder keurt vrijdag waarschijnlijk het Janssen-vaccin goed.